top of page

Van ruilen komt...

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Onkruid Magazine, maart/april 2021.


Ik zag gisteren een interview voorbij flitsen op internet. Een vrouw uit Gelderland die een kastje op poten volgestouwd met houdbaar voedsel vooraan in haar tuin had gezet. Gratis mee te nemen voor al diegenen die het nodig hadden. Oud, jong, het maakte niet uit wat de reden was. Iedereen was welkom om een kijkje te nemen. Doneren mocht natuurlijk ook, graag zelfs. Potjes met kersen, meel, bonen in tomatensaus... alles stond vrolijk in een rijtje te wachten op hen die het goed kunnen gebruiken.


En zij niet alleen. Op een Belgische website las ik dat je avondmaaltijden kunt delen. De kliekjes van die avond kun je op de website vermelden en anderen kunnen deze dan gratis afhalen. Wel zelf een potje meenemen. Handig voor zowel de meer bewuste yup als de eenzame bejaarde. Of ouders die weer eens een poging hebben ondernomen om hun kroost spruitjes te laten eten.


Wat een leuke ideeën! Delen wat je zelf niet zo nodig hebt en een ander een tikkeltje gelukkiger maken. Ik voel dat ik in de startblokken sta om het goede voorbeeld van deze initiatieven navolging te geven. Euh...misschien manlief nog even inlichten. Want cement in de grond gieten om er daarna een ineengeknutseld kastje op pootjes in te laten harden dat ook nog eens blijft staan, dat is minder mijn ding. En ook de buren zullen waarschijnlijk wat blijer zijn als het er wat leuk uitziet.


Dus. Een kastje met etenswaren ergens tussen onze mini-bieb en het tuinbankje.

Hm, wat kunnen we nog meer ruilen met elkaar… de ideeën beginnen op te borrelen. Stekjes van planten? Fruit uit eigen tuin? Kamerplanten? Schilderijen uit de vorige relatie van je partner? Zijn miniatuurtreinen verzameling? Haar 154-delige nagel polijstset?


Of wellicht een kastje voor meer tijdelijk ruil, eens even denken… Tuingereedschap? Huiswerkopgaven? Kleine huisdieren? Iets te energieke kinderen? Erg aanwezige schoonouders? Partners met teveel libido? Laat je bij het laatste vooral ook inspireren door deze editie van Onkruid.


Enfin, ideeën genoeg, maar misschien even bij het begin beginnen en mijn eigen inventaris van te delen zaken/diensten opmaken. Eerst de voorraadkast, daarna de zolder en natuurlijk de berging. Voor mezelf maak ik even een notitie: even wachten nog met man ruilen. Kan-ie eerst nog even het kastje plaatsen.


bottom of page